Videotuotannon edellytykset

Mitä videotuotanto vaatii?

Videot ovat yksi markkinointimaailman – ja maailman ylipäänsä – kuumimpia trendejä. Trendistä puhuminen tuntuu jopa hassulta, koska videobuumi on jatkunut niin pitkään ja ne ovat selkeästi tulleet jäädäkseen. Videoiden tekeminen on siis kannattavaa, mutta mitä kaikkea videotuotantoon oikein kuuluu? 

Videoita on monenlaisia ja tuotannon tyyli ja laajuus riippuu täysin itse videosta. Kaikki tuotannot kännykkävideosta Hollywood-elokuvaan alkavat kuitenkin samasta asiasta: ideasta. Videoita voi ideasta riippuen tehdä hyvinkin kevyesti jopa yksin, muutaman hengen kokoonpanolla tai tuhatpäisen armeijan voimin. Otetaanpa nyt kuitenkin tähän esimerkiksi muutama erilainen tyypillinen mainosvideotuotanto, niin pääsemme hieman sukeltamaan markkinointivideon tuotantomaailmaan. 

Fiilistelyvideo musiikilla 

Jos yritys haluaa fiilistelyvideon, jossa on mukavan näköisiä videoklippejä yhdistettynä kivaan biisiin, pärjätään todella kevyellä tuotannolla. Monesti mainosta varten riittääkin video, jossa tarvittavat asiat käyvät ilmi pelkän kuvituksen myötä. 

Olipa tuotanto miten kevyt tahansa, täytyy videon toteuttajan keskustella asiakkaan kanssa. Kuvaajan täytyy tietää, mitä hänen tarvitsee videolle kuvata, mutta tarkempaa käsikirjoitusta ei yleensä tarvita. Myös kuvauspäivistä ja lokaatioista täytyy sopia. Kun haastateltavia ei ole, ovat kuvausajat usein melko liukuvia ja helposti sovittavissa. Esituotantovaihe on siis helposti hoidettu. 

”Videoita voi tehdä kevyesti jopa yksin, muutaman hengen kokoonpanolla tai tuhatpäisen armeijan voimin.”

Usein tämän tyyliseen videoon riittää yhden hengen kuvaukset hyvinkin kevyellä kalustolla. Keveimmillään fiilistelyvideoon riittää yksi repullinen tavaraa – käytännössä siis kamera, linssit ja vakaaja. Toki esimerkiksi erillisestä valaisusta on suuri hyöty myös tämmöisen videon teossa, mutta myös valaisun voi toteuttaa kevyesti ja ketterästi yhden hengen voimin. Kuvauksiin riittää monesti pari tuntia, joten myös kuvaus- tai tuotantovaiheesta selvitään helposti. 

Jokainen video vaatii myös jälkituotantoa. Jälkituotanto onkin usein tämän tyylisessä fiilistelyvideossa se työläin vaihe. Jälkituotantoon kuuluu käytännössä kaikki tietokoneella kuvausten jälkeen tehtävä. Musiikin etsiminen videolle, videon leikkaaminen, värimäärittely ja grafiikan lisääminen ovat aikaa vieviä prosesseja, mutta fiilistelyvideossa myös editin osuuden saa pidettyä suhteellisen tehokkaana. 

Asiantuntijavideo tai haastatteluvideo 

Kevyesti tuotetun fiilistelyvideon isosisaruksia ovat asiantuntijavideot ja haastatteluvideot. Käytännössä lopputulos vaikuttaa melko samanlaiselta kuin fiilistelyvideossa, mutta lisänä on henkilön haastattelu. Voisi äkkiseltään ajatella, että eihän yksi tai kaksi haastattelua niin paljoa lisää voi tuotannolta vaatia, mutta haastattelut lisäävät tuotannon vaativuutta jokaisella tuotannon osa-alueella. 

Esituotantovaiheessa haastattelua varten täytyy miettiä fiilistelyvideon osien lisäksi haastattelukysymykset sekä mahdollisesti vastausrunko tai mallivastaukset haastateltavalle, jotta videoon saadaan varmasti haluttu sisältö. Kuvausajat täytyy sopia sekä kuvaajan että haastateltavan kanssa. Usein kuvaustiiminkin kannattaa olla vähintään kaksipäinen haastattelua kuvatessa, jolloin kuvausajankohdan täytyy sopia vähintään kolmelle henkilölle. 

Karsittavaa on aina todella paljon ja parhaiden palojen etsiminen vaatii paljon työtä.

Suuri osa haastatteluvideoista koostuu samanlaisesta kuvituskuvasta kuin fiilistelyvideokin. Kuvaustilanne on siis usein melko samanlainen kuin fiilistelyvideossa, mutta fiilistelyn lisäksi kuvataan itse haastattelu. Haastattelut täytyy käytännössä aina valaista kunnolla ja on hyvä, jos yksi henkilö kuvaustiimistä voi keskittyä haastattelemiseen ja toinen henkilö kamera- ja äänitekniikkaan. Esimerkiksi kolmen tunnin kuvauksista menee usein yksi tunti pelkän haastattelun kuvaamiseen. 

Haastattelujen leikkaaminen vie paljon aikaa. Haastattelumateriaalia voi olla helposti puolen tunnin verran, mutta lopputuloksen pitäisi kuitenkin usein mahtua minuuttiseen videoon. Karsittavaa on siis aina todella paljon ja parhaiden palojen etsiminen vaatii paljon työtä. 

Tarinallinen video 

Tunteisiin vetoavat, tarinalliset videot ovat usein mieleenpainuvimpia ja näin ollen myös parhaita markkinointiin. Tarinallinen video vaatii jo huomattavasti enemmän työtä kuin fiilistelyvideot tai haastatteluvideot. 

Suurin ero työmäärässä on esituotannossa. Tarinalliseen videoon täytyy suunnitella käsikirjoitus todella tarkasti. Käsikirjoituksen lisäksi voidaan tehdä myös kuvakäsikirjoitus. Kuvaustiimin ja videon tilaajan lisäksi kuvauksiin tarvitaan näyttelijä tai näyttelijöitä, joiden etsiminen ja hankkiminen on pitkä prosessi. Tarinasta riippuen myös kuvauspaikka pitää etsiä ja järjestää. Jotta tarinallisen videon toteutus onnistuu, täytyy esituotantoon panostaa ja käyttää paljon aikaa. 

Tunteisiin vetoavat, tarinalliset videot ovat usein mieleenpainuvimpia ja näin ollen myös parhaita markkinointiin.

Jotta tarinallinen video voi herättää haluttuja tunteita, täytyy sen suunnitelmasta pitää kiinni esituotannon jälkeenkin. Tämä vaatii tarkkuutta kuvauksissa, mikä puolestaan vie aikaa. Valaisu, kameratyöskentely ja näyttelijäsuoritukset vaativat kaikki paljon, jotta niistä saadaan juuri halutunlaisia. Tätä varten tarvitaan sekä aikaa että käsi- ja silmäpareja. Huolellista suunnittelua ei kannata heittää hukkaan, joten tuotantovaiheessa kannattaa ehdottomasti laittaa kaikki peliin. 

Jälkituotanto on ehkäpä tarinallisen videon helpoin osuus. Materiaali on kasassa ja käsikirjoitus on tarkasti tehty, joten jälkituotanto on kuin palasten asettelemista paikalleen. Editissä kuitenkin luodaan myös tunnelmaa värimäärittelyn ja äänitehosteiden kautta, joten videota ei voi vain sutaista kasaan. Oikeanlaisen tunnereaktion herättävän kokonaisuuden kokoaminen vaatii tarkkuutta. 

Kuinka päästä vauhtiin? 

Videon tuottaminen voi tuntua valtavalta haasteelta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että videota ei tarvitse osata tuottaa itse. Onkin fiksua kääntyä toteutuksessa ammattilaisten puoleen, jotta suuri työmäärä ei valu hukkaan, ja saat kaiken irti videostasi. 

Jos sinulla on idea, olet jo hyvässä vaiheessa, vaikka et itse pystyisikään ideaa toteuttamaan. Jos sinulla ei ole ideaa, mutta sinulla on tarve, me voimme auttaa sinua idean kehittelyssä ja videon toteutuksessa. Mikä tahansa tilanteesi onkaan, me Alma Brand Studiolla olemme aina valmiita luomaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan videon. 

Alma Brand Studio, video showreel
Kasper Garam

Kasper Garam

Alma Brand Studio

Videotuottaja, AMR